Μουσεία

 

Παλαιοντολογικό Μουσείο

paleontology museum 1

   paleontology museum 3

Οδός Σάθα & Μαρκέλλου

Στεγάζεται στο Τζαμί Βελί Πασά στο Μασταμπά και λειτουργεί ως μέρος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή στην Κρήτη. Η έκθεση του Μουσείου προσφέρει στους επισκέπτες διάφορες σύντομες στάσεις στην εξελικτική ιστορία της Κρήτης τα τελευταία 300.000.000 χρόνια. Τα απολιθώματα των ασπόνδυλων από την Παλαιοζωική, Μεσοζωική και Καινοζωική εποχή στην Κρήτη, μαζί με κείμενα, σχέδια, χάρτες και πληροφορίες, ενημερώνουν τους επισκέπτες για τους γεωλογικούς θησαυρούς της Κρήτης. Στο μουσείο παρουσιάζονται οστά, αναπαριστώντας σε πραγματικό μέγεθος, από νάνους Κρητικούς ελέφαντες που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς και υλικό σχετικά με τα ελάφια της Κρήτης.

Τηλ: +302831023083
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ωράριο λειτουργίας: Απρίλιος – Οκτώβριος: Δευτέρα – Σάββατο 9:00 – 15:00, Νοέμβριος – Μάρτιος: Τρίτη, Πέμπτη & Σάββατο 9:00 – 15:00
Εισιτήριο: 4€

 

Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου

archaelogical 3   

archaeological museu HbZsT

Οδός Αγίου Φραγκίσκου 4

Βρίσκεται στην καρδιά του ιστορικού κέντρου του Ρεθύμνου και στεγάζεται στην βενετσιάνικη εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου. Τα ευρήματα που εκτίθενται στο χώρο του Μουσείου χρονολογούνται από τη νεολιθική εποχή μέχρι την εποχή της ρωμαϊκής κυριαρχίας. Η συλλογή περιλαμβάνει ευρήματα από σπηλιές, οικισμούς και νεκροταφεία της μινωικής εποχής, καθώς και αντικείμενα από τις γεωμετρικές, αρχαϊκές, κλασικές, ελληνιστικές και ρωμαϊκές εποχές που έφεραν στο φως αρχαιολόγοι κατά τις ανασκαφές στις αρχαίες πόλεις και τους οικισμούς από την ευρύτερη περιοχή. Μερικά από τα σπουδαιότερα εκθέματα είναι το κράνος που καλύπτεται από δόντια αγριόχοιρου, οι λειψανοθήκες από το υστερομινωικό νεκροταφείο των Αρμένων, το άγαλμα της Αφροδίτης από την Αργυρούπολη, οι σφραγίδες και οι συλλογές χρυσών κοσμημάτων και νομισμάτων.

Τηλ: 28310 54668.
Ωράριο λειτουργίας: καθημερινά 10:00 – 18:00 εκτός Δευτέρας.
Εισιτήριο: 2€, 1€ για ηλικιωμένους άνω των 65 ετών, ελεύθερη είσοδος σε μαθητές και φοιτητές.

 

Η Φορτέτζα

fortezza

   museums titlos

Αυτό το βενετσιάνικο κάστρο είναι μέχρι και σήμερα το σήμα κατατεθέν του Ρεθύμνου και εδώ και χρόνια φιλοξενεί θεατρικές παραστάσεις, μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις, αλλά και εκθέσεις ζωγραφικής, συνέδρια και κινηματογραφικές εκπομπές. Το κάστρο είναι ακατοίκητο όμως στεγάζει τα πιο σημαντικά κτίρια σε αυτό πολύ καλά διατηρημένα. Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να κάνετε μια βόλτα στο κάστρο και να απολαύσετε την πανοραμική θέα του Ρεθύμνου από ψηλά και το καταγάλανο Κρητικό πέλαγος.

Τηλ: 28310 28101
Ωράριο λειτουργίας: ανοιχτό καθημερινά: Ιούνιος-Σεπτέμβριος: 08:30-20:30, Οκτώβριος-Μάϊος: 10:00-17:00
Εισιτήριο: 4€, 3€ για ηλικιωμένους άνω των 65 ετών και ελεύθερη είσοδος για μαθητές, φοιτητές, φαντάρους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

 

Εκκλησιαστικό Μουσείο


mitropoli 6

   mitropoli 9

Οδός Τομπάζη έναντι Μητροπολιτικού Ναού Ρεθύμνου

Η έκθεση του Μουσείου αποτελεί μια εισαγωγή στην εκκλησιαστική και πολιτιστική κληρονομιά του Ρεθύμνου. Στο μουσείο θα βρείτε 152 εκθέματα τα οποία περιλαμβάνουν σκαλιστές προσόψεις, σκεύη, άμφια, εικόνες και χειρόγραφα. Το παλιό ρολόι, η αρχική λιθογραφική εκτύπωση του Α. Βεβελάκη και η ανάγλυφη πλάκα που χρονολογείται από το 1816 με απεικόνιση του δικέφαλου αετού (αυτό είναι και το παλαιότερο έκθεμα του μουσείου), είναι μερικά από τα αντικείμενα που θα προσελκύσουν την προσοχή σας.

Τηλ: 28310 22788
Ωράριο λειτουργίας: καθημερινά 9: 30 – 13: 30
Είσοδος ελεύθερη

 

Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνου

laografiko 3   

laografiko 16

Βερνάρδου 28

Το μουσείο στεγάζεται σε ένα βενετσιάνικο κτίριο του 17ου αιώνα, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως προστατευόμενο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού. Θα δείτε όμορφες συλλογές παραδοσιακών χειροτεχνών και υφαντουργικών ειδών, καλάθια, κεραμικά, ιστορικά κειμήλια, έγγραφα, φωτογραφίες, σημαίες, χάρτες, όπλα, νομίσματα, καθώς και ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά στοιχεία όπως η πέτρινη σκάλα στον προαύλιο χώρο, η αίθουσα με τις δύο σειρές των βενετσιάνικων παραθύρων και την κουζίνα με την καμινάδα.

Τηλ: 28310 23398
Ωράριο λειτουργίας: καθημερινά 10:00-15:00, Κυριακή κλειστά.
Εισητήριο: 4€, 2€ για μαθητές, φοιτητές και για ηλικιωμένους άνω των 65 ετών.

 

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης

contemporary art 1   


Μεσολογγίου 32

Το 1992 ιδρύθηκε η Δημοτική Πινακοθήκη “Λ. Κανακάκη”, η οποία στεγάστηκε σε ένα βενετσιάνικο κτήριο που χρονολογείται από τις αρχές του 20ου αιώνα σε μία από τις πρώτες βιομηχανικές περιοχές της Κρήτης. Σήμερα είναι το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Κρήτης, ένας χώρος υψηλών προδιαγραφών, που παρουσιάζει παλιά αλλά και νεώτερα έργα Ελλήνων καλλιτεχνών.
Η μόνιμη συλλογή του Μουσείου, αριθμεί περίπου 500 εκθέματα και περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής του Λευτέρη Κανακάκη (ελαιογραφίες, σχέδια, ακουαρέλες) που καλύπτουν όλο το έργο του. Παρουσιάζεται επίσης το έργο διαφόρων σύγχρονων καλλιτεχνών, που αντιπροσωπεύουν ένα ευρύ φάσμα της ελληνικής σύγχρονης τέχνης από τη δεκαετία του 1950.
Τηλ.: 2831052530
Ωράριο λειτουργίας:
Μάϊος-Οκτώβριος: Τρίτη-Παρασκευή: 9:00-14:00 & 19:00-21:00, Σάββατο-Κυριακή: 10:00-15:00, Δευτέρα κλειστά
Νοέμβριος-Απρίλιος: Τρίτη-Παρασκευή: 9:00 – 14:00, Τετάρτη & Παρασκευή 9:00-14:00 & 18:00-21:00, Σάββατο-Κυριακή: 10:00-15:00, Δευτέρα κλειστά
Εισιτήριο: 3€, γκρουπ ενηλίκων άνω των 5 ατόμων 2€, φοιτητές 1,5€, 50% έκπτωση στους κατόχους της Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, ελεύθερη είσοδος σε μαθητές, συνταξιούχους, και στους κατόχους της Κάρτας Πολιτισμού και της ειδικής Κάρτας μέλους του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM).
Ελεύθερη είσοδος κάθε Πέμπτη για όλους τους επισκέπτες.
web site: www.cca.gr


Μνημεία

Το Ρέθυμνο είναι γεμάτο από ιστορία και παραδόσεις. Το ιστορικό κέντρο είναι ένα μωσαϊκό πολιτισμών γεμάτο χρώματα και ζωντάνια. Το Ρέθυμνο είναι μια πόλη που κατοικείται συνεχόμενα από το 1600 π.Χ. και στην αρχιτεκτονική του,την κουλτούρα του και τον πολιτισμό του είναι αισθητές οι επιρροές από την οθωμανική και τη βενετική κυριαρχία, οι οποίες του δίνουν μια μοναδική πολιτιστική ταυτότητα. Περπατήστε στα στενά δρομάκια του Ρεθύμνου και ανακαλύψτε το παρελθόν σε κάθε γωνιά του.

Κρήνη Ριμόντι

rimondi fountain

Η Κρήνη Ριμόντι βρίσκεται στην πλατεία Τίτου Πετυχάκη. Χτίστηκε το 1626 από τον Ρέκτορα της πόλης Α. Ριμόντι και ήταν η κύρια πηγή νερού της πόλης. Η Κρήνη Ριμόντι μαζί με τη Λότζια και τον Πύργο του Ρολογιού (που δεν υπάρχει πια) οριοθετούσαν την παλιά βενετσιάνικη πλατεία, η οποία σχεδιάστηκε σύμφωνα με το αρχιτεκτονικό μοντέλο της πλατείας του Αγίου Μάρκου στη Βενετία. Σήμερα, η βρύση αναβλύζει ακόμα νερό μέσα από τις τρεις κεφαλές λιονταριών.

Λότζια

loggia

Η Λότζια βρίσκεται στην οδό Παλαιολόγου. Χτίστηκε τον 16ο αιώνα από τον Μιχαήλ Σναμιτσέλι στο κέντρο της πόλης, και λειτουργούσε ως σημείο συνάντησης των ευγενών. Κατά την οθωμανική κυριαρχία μετατράπηκε σε τζαμί, ενώ σήμερα η Λότζια ανήκει στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου και διαθέτει προς πώληση αντίγραφα του Αρχαιολογικού Μουσείου.

Τζαμί Νερατζέ

neratzes 1

Κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας το Τζαμί Νερατζέ, που βρίσκεται στην οδό Εμμανουήλ Βερνάρδου, ήταν μια εκκλησία αφιερωμένη στη Σάντα Μαρία του καθολικού τάγματος των Αυγουστινιανών μοναχών. Το 1657 ο ναός μετατράπηκε στο κεντρικό τζαμί της πόλης, με εκτεταμένες αλλαγές όπως ο οθωμανικός θόλος. Ο μιναρές χτίστηκε επίσης το 1890 και η παραγγελία όριζε: «να είναι ο πιο όμορφος μιναρές της Ανατολής». Είναι ο ψηλότερος μιναρές στο Ρέθυμνο και ίσως ο πιο καλά διατηρημένος στην Κρήτη. Τώρα, το Τζαμί Νερατζές φιλοξενεί το Ωδείο του Ρεθύμνου.

Ενετικό Λιμάνι - Φάρος


lighthouse

Το Παλιό Ενετικό Λιμάνι και ο Φάρος είναι δύο από τα πιο γραφικά αξιοθέατα του Ρεθύμνου και ένα σημείο που όλοι πρέπει να επισκεφτούν. Τα κτήρια του λιμανιού έχουν κατασκευαστεί από τους Οθωμανούς, αλλά στην είσοδο υπάρχει ακόμα το Βενετσιάνικο Τελωνείο, το οποίο σήμερα λειτουργεί ως σημείο ενημέρωσης του Δήμου Ρεθύμνης. Ο Φάρος χρονολογείται, επίσης, στην οθωμανική περίοδο. Ιδρυτής του ήταν ο Μεχμέτ Αλί, κυβερνήτης της Κρήτης από το 1830 έως το 1840. Αδρανής πλέον από την παλιά του χρήση, σήμερα βρίσκεται στην είσοδο του παλιού λιμανιού ως ενθύμιο παλαιότερων καιρών.

Τζαμί Καρά Μουσά Πασά

kara musa 2

Στην αρχή της οδού Αρκαδίου βρίσκεται το Τζαμί Καρά Μουσά Πασά, το οποίο χτίστηκε το 1660 από τον Καρά Μουσά Πασά. Ο μικρός θόλος στο πλάι του τζαμιού λέγεται ότι ήταν ο τάφος στον οποίο πιθανώς έχει θαφτεί ο ίδιος ο Κάρα Μουσά Πασά, ο οποίος πέθανε το 1692. Σήμερα το μέρος φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Η πύλη Γκουόρα

guora gate

Η Πύλη Γκουόρα είναι ότι έχει απομείνει από τα Ενετικά Τείχη του Ρεθύμνου. Χτίστηκε όταν Ρέκτορας της πόλης ήταν ο Τζάκομο Γκουόρο (1566-1568). Πρόκειται για το εσωτερικό άνοιγμα μιάς στοάς που διαπερνούσε τα τείχη, μέσα από τον προμαχώνα της Σάντα Βενεράντα. Το Βενετσιάνικο σύμβολο ενός φτερωτού λιονταριού, το οποίο βρισκόταν στην Πύλη, βρίσκεται τώρα στην αυλή της Λότζιας.

Η Μητρόπολη

mitropoli 3

Ο καθεδρικός ναός είναι αφιερωμένος στα Εισόδια της Θεοτόκου. Αυτός είναι ο λόγος που ονομάζεται επίσης Μεγάλη Παναγία. Η παλιά εκκλησία, η οποία κτίστηκε το 1844, καταστράφηκε από τον βομβαρδισμό του 1941 και τελικά κατεδαφίστηκε το 1956. Το νέο κτίριο, ωστόσο, έχει το ίδιο ξύλινο τέμπλο και την εικονογραφία, τα οποία έχουν δημιουργηθεί το 1852 από διάσημους Έλληνες καλλιτέχνες.


Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο www.rethymno.guide

TRIMORE M.T. Rethymno | ISOMAN

Organization / Co - Organization

                                  trimore dimos  perifereia

Strategic Partners

Etem_Logo.jpg  elval

Golden Sponsors

                                                   θεόνη νέο λογότυπο  eot golden sponsor     ford velmar terna

Athletic Sponsors 
arena whiteonCOROS

 

Auspices - Approvals 
                                                                    εοτ νέο λογότυπο  triathlon hellas   ΚΟΕ eop aigida

With the support of 

 rethelonto

 

 Bronze Sponsors

 ANEK BLUE STAR minetta new MICROSPORT blackmile maurten omnicraft bella frutta orserro blue hunter γευσήνους Loguers poofmakers ελληνική μεταφορικήD.Koronakis.png

 

Media Sponsors
cosmote newsporfm irun runfun CYCLE365  action24 outdoor citykidsguide bestnews Momad team studio rethymno newshub kritiki goodnet daynight athlitiko 

               

Media & Strategic Communication Partners

innews swimbikerun live coverage


Supporters

marathonbikes epilektoi imation check a bike koronakis PROTYPO ελληνικός ερυθρός σταυρός physioforyou synpolis dousmanis nor popeye suzuki atlas σδυρ yoga αναρρίχηση 8cto tomy motodromio fireworks

  

Hospitality / Food & Drink Sponsors 

kyma suites kriti beach hotel steris hotel grace hotel pearlhotels elina hotel

rentalsQUEENSκοκκινοςlafarinajuicy burger