Πρόκειται για μια από τις πιο ατμοσφαιρικές και «ταξιδιάρικες» πόλεις της Ελλάδας ενώ είναι συνάμα ένας εξαιρετικά δημοφιλής προορισμός, χωρίς αυτό να σημαίνει πως έχει χάσει κάτι από την αυθεντική προσωπικότητά της.

Ioannis Ioannidis
Φωτογραφία: Ιωάννης Ιωαννίδης

Η Καστοριά σου κλέβει την καρδιά όποια εποχή κι αν την επισκεφθείς. Γιορτινή ή όχι, χιονισμένη ή ανοιξιάτικη με τη λίμνη στα πόδια της να σου φτιάχνει τη διάθεση, με τις γειτονιές της, τα αρχοντικά της, τη μοναδική θέα από τα γύρω υψώματα, τις βυζαντινές εκκλησιές, την ιστορία, την παράδοση και την τέχνη της στα γουναρικά, αλλά και τις σύγχρονες διευκολύνσεις για διαμονή, γίνεται ο "απόλυτος" ταξιδιωτικός προορισμός για όλο το χρόνο.

Από τα πρώτα πράγµατα που πρέπει να κάνει κάποιος στην Καστοριά είναι ο µικρός «γύρος» της λίµνης!

Στολίδι της πόλης, η Ορεστιάδα, όπως ονοµάζεται, αποτελεί µία από τις οµορφότερες των Βαλκανίων, κάτι που της έχει χαρίσει, άλλωστε, το χαρακτηρισµό «Μνηµείο Φυσικού Κάλλους» από το Υπουργείο Πολιτισµού, ενώ παράλληλα την έχει εντάξει στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000.

Ξεκινήστε από τη νότια παραλία (Μεγ. Αλεξάνδρου) και υποκλιθείτε µαζί µε τους ψαράδες, τους ποδηλάτες και τους αθεράπευτα ροµαντικούς που θα συναντήσετε στα κάλλη της.
Όταν µετά από λίγο θα έχετε αφήσει πίσω σας την πόλη, ο στενός παραλίµνιος δρόµος (µετά από λίγο γίνεται µονόδροµος), πληµµυρισµένος από οξιές και πλατάνια, πλάθει ένα σχεδόν απόκοσµο σκηνικό.

Kyrillos Samaras
Φωτογραφία: Κύριλλος Σαμαράς

Είτε µε το αυτοκίνητο (7 χλµ.), είτε µε τα πόδια (45΄), η διαδροµή εντυπωσιάζει σε κάθε της οπτική, ενώ προσφέρει ενδιαφέροντα σηµεία για στάση

– στην πλατεία Ντολτσό: Περιπλανηθείτε στα σοκάκια της παλιάς πόλης της Καστοριάς, στην πλατεία Ντολτσό με τα καλντερίμια, τα αρχοντικά και την νοσταλγική ατμόσφαιρα του παλιού μεγαλείου. Εκεί υπάρχει το Λαογραφικό μουσείο, το Ενδυματολογικό και το Δεληνάνειο.

-στο Σπήλαιο του Δράκου (http://www.spilaiodrakoukast.gr/) Με αυτό το όνοµα είναι γνωστό ένα από τα πιο εντυπωσιακά Σπήλαια της Ευρώπης, λόγω της ποικιλοµορφίας του διάκοσµου αλλά και των 7 µικρών λιµνών που σχηµατίζονται στο εσωτερικό του! Το σπήλαιο (έχει συνδεθεί µε έναν µύθο, σύµφωνα µε τον οποίο στη σπηλιά υπήρχε χρυσωρυχείο που το φυλούσε ένας δράκος) που ανακαλύφθηκε τυχαία τη δεκαετία του ’40 (την εποχή δηλαδή που διανοίχτηκε ο παραλίµνιος δρόµος από τον στρατηγό Σουγγαρίδη) από διάφορους ερασιτέχνες Καστοριανούς εξερευνητές, άνοιξε τελικά τις πόρτες του στο κοινό το 2009, δίνοντάς µας την ευκαιρία να θαυµάσουµε την απαράµιλλη οµορφιά του.
Εκτείνεται µέσα σε µια διαδροµή 300 µ. στη διάρκεια της οποίας αντικρίζουµε διαδρόµους και αίθουσες µε πλούσιο σταλακτιτικό διάκοσµο! Η θερµοκρασία είναι σταθερή όλο το χρόνο (16-18° C) και η περιήγηση αφήνει στον επισκέπτη τις καλύτερες αναµνήσεις, την ώρα που ο ήχος από σταγόνες νερού που πέφτουν επιβεβαιώνει τα λεγόµενα των ξεναγών πως πρόκειται για ένα ζωντανό σπήλαιο

-στην Μονή Παναγίας Μαυριώτισσας ( αυτός ο βυζαντινός θησαυρός, χτισµένος το 1802 δίπλα στα νερά της λίµνης, προκαλεί θαυµασµό µε τις τοιχογραφίες του καθολικού αλλά και τις εξωτερικές που απεικονίζουν αυτοκράτορες του Βυζαντίου. Στο χώρο της Μονής υπάρχουν και µεταγενέστερα κτίσµατα, το µουσείο και ένα παρεκκλήσι στη µνήµη του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου.)

Μόλις ολοκληρώσετε το γύρο της χερσονήσου, θα αντικρίσετε µπροστά σας τη Βόρεια Παραλία, µε τη συνοικία Απόζαρι να εντυπωσιάζει µε τα αρχοντικά της!

Ioannis Ioannidis4
Φωτογραφία: Ιωάννης Ιωαννίδης

Αξίζει να επισκεφτείτε τα μουσεία της πόλης: http://www.visitwestmacedonia.gr/el/politismos-kastoria/2013-06-27-07-12-07

Στην είσοδο της πόλης θα συναντήσεις το µοναδικό και µεγαλύτερο όλων των Βαλκανίων πρότυπο Ενυδρείο (https://www.youtube.com/watch?v=vFREwlrcIa8) µε ψάρια του γλυκού νερού εντοπίζεται στην είσοδο της πόλης και φιλοξενεί από γριβάδια και τούρνες µέχρι πρίκια, γλίνια και πέστροφες.

Η Καστοριά είναι ολόκληρη ένα ανοιχτό μουσείο.

Η Καστοριά είναι τόπος να ζεις.

Είναι τρόπος ζωής, αλλά θα πρέπει να τον ζήσεις για να μπορέσεις να ταυτιστείς μαζί του.

Kyrillos Samaras 1
Φωτογραφία: Κύριλλος Σαμαράς

Organization / Co - Organization

                                     trimore δήμος καστοριάς  δυτική μακεδονία

 

Strategic Partners
                                                                                           Etem_Logo.jpg                   elval

 

Golden Sponsors

θεόνη νέο λογότυπο eot golden sponsor ΚΕΣΙΔΗΣ

 

Silver Sponsors

divotednew frigodelia

     

Athletic Sponsors
 on TURBO

 

Auspices - Approvals

εοτ νέο λογότυπο  εομοπ   ΚΟΕ  eop aigida

 

Bronze Sponsors

     minetta new MICROSPORT TRUEBITES maurten  bella frutta orserro  BLUE STAR  ANEKMedia Sponsors

cosmote new   sporfm   irun  runfun  CYCLE365  action24  outdoor  citykidsguide bestnews  93fm aboutkastoria BETSKAS fonitiskastorias kastorianiestia LIFEEVENTS  ORIZONTES SENTRA SENTRANEWS SVOURANEWS tragiko RUNNTRAIL TRAILRUN.GR genesis

Media Partner

innews

 

Supporters

marathonbikes ναυτικός όμιλος καστοριάς cycling team epilektoi  imation check a bike EVAL  koronakispoofmakers adventurelalizas PROTYPO ανασα αναγέννηση aperta susami epilekton
ελληνικός ερυθρός σταυρός

                                         

 Hospitality & Food Sponsors 

 anesis anastasiouhotel keletronhotel orologopoulos vergoulas europa hotel visinokipos doltso luxury hotel

 allotino cibo streetfood pasatempos daydin doltso enjoy family gaitanis gefsi kai melodia gizerismata grammofono kopsidia ladokollapalia poli paradeisos  psistiri revel ROMMA